Euzebio - Benfika i Portugal video

Euzebio - Benfika i Portugal video
"Crni panter" kako su zvali Euzebija da Silvu, bio je igrač koji je bio mašina za golove. Reč je o prvom igraču rođenom na teritoriji Afrike koji je kasnije osvojio "Zlatnu loptu". Takođe reč je o napadaču koji je tokom svoje karijere na 727 mečeva postigao neverovatnih 715 golova.

Euzebio da Silva Fereira rođen je u  Mozambiku 25. januara 1942. ali se kasnije sa porodicom doselio u Portugal. Odrastao je u veoma siromšanoj porodici u kojoj je pored njega bilo još troje dece. Fudbal je počeo igrati najpre sa krpenim loptama da bi kasnije nastupajući za razne amaterske klubove došao i do dresa Sporting Maputa.


Mogao je u to vreme trčati 100 m za 11 sekundi što je definitivno fasciniralo čelnike Benfike. Prvi ga je zapazio brazilski trener i bivši fudbaler Žoze Karlos Bauer. Bauer je bio impresioniran brzinom 18-godišnjeg Euzebija  i preporučio ga je najpre  brazilskom klubu Sao Paolu, koji ga je zbog neuhranjenosti navodno odbio dovesti.

 

Preporučio ga je zatim treneru Beli Gutmanu, koji je tada trenirao Benfiku. Kada su  čelnici  Sportinga iz Lisabona videli šta se dešava, jer je Sporting iz Maputo bio njihova filijala, pokušali su sprečiti Euzebijev odlazak u redove ljutog rivala. Međutim bilo je prekasno  Euzebio je ipak prešao u Benfiku, koja je bila konkretnija i upornija.


Najveći deo svoje karijere proveo je upravo u Benfiki, gde je igrao 15 godina i to u periodu od 1960. do 1975. godine. Za to vreme je  postigao 315 golova na 301 utakmici, odnosno u proseku 20 po sezoni. Najbolji je strelac ovog kluba svih vremena. Na 727 nastupa u celoj svojoj  karijeri postigao je čak 715 pogodaka.

 

IFFHS ga je proglasio za 9. najboljeg igrača svih vremena,  dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine proglasila za najboljeg fudbalera te države u proteklih 50 godina. Nalazi se na listi najboljih 100 fudbalera po izboru FIFA i Pelea iz 2004. godine. Poznat po nadimcima Crni panter i Crni biser. 

 

Bio je član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine. Na tom prvenstvu bio je proglašen za najboljeg strelca sa 9 postignutih golova. Te godine je takođe postao prvi portugalski osvajač  "Zlatne lopte". Godinu dana ranije dobio je i Zlatnu loptu "France Footballa".

 

Četiri puta bio je najbolji strelac portugalske lige. Dva puta  je osvojio Evropsku zlatnu kopačku i to u sezonama 1967/68. (Te godine se prvi put dodijeljivala ova nagrada) i 1972/73. Poznat je bio po brzini ali i veoma jakom udarcu desnom nogom. Prvi je fudbaler koji je rođen u Africi koji je kasnije tokom svog života postao svetska klasa kada je fudbal u pitanju.


Do kraja karijere, nakon Benfike je nastupao  za još šest klubova iz Severne Amerike, odnosno  još dva iz Portugala. Igrao je između ostalog  i za Toronto Metros-Croatia, klubu kojeg su formirali hrvatski iseljenici koji žive u Kanadi. 

 

Sa Benfikom je bio 11 puta prvak Portugala, jednom prvak Evrope i pet puta osvajač nacionalnog kupa. Za reprezentaciju Portugala postigao je 41 gol na 64 nastupa. 

 

Komentari (0)

Dodaj komentar

IZ MEDIJA

Klop: Neće to biti borba moje stare i nove ljubavi

31. 03. 2016.

Menadžer Liverpula Jirgen Klop rekao je da je više zabirnut zbog pretnje koju će Borusija iz Dortmunda napraviti na terenu, nego svojih emocija. Klop je sedam godina bio na klupi kluba iz Dortmunda i zaslužan je za neke od najvećih uspeha Borusije, pa se očekuje da će povratak na „Vestfalen“. Izvor: B92

 

Turski fudbaler pozitivan na doping testu

31. 03. 2016.

Fudbaler Fenerbahčea Gokan Gonul bio je pozitivan na doping testu, objavili su turski mediji. Turski fudbaler je zabranjenu supstancu dobio upravo zbog te povrede, pošto se navodi da je pre same utakmice dobio injekciju protiv bolova u čijem je ona sastavu bila. Izvor: B92

 

Agent: Baloteliju je potreban prekidač

31. 03. 2016.

Napadaču Milana Mariju Baloteliju potreban je prekidač da bi se vratio sa osmehom na teren, tvrdi njegov agent Mino Rajola. Italijanski fudbaler je od početka sezone na pozajmici u redovima ’Rosonera’ iz Liverpula, a milanski klub ima šansu da otkupi njegov ugovor, ali se čini da će od toga odustati. Izvor: B92

 

Murinjo u Valensiji za 15 miliona godišnje?

31. 03. 2016.

Žoze Murinjo na korak je od prelaska u Valensiju, preneli su britanski mediji. Prema ugovoru, Portugalac bi primao godišnju platu od 15 miliona funti i imao bi 100 miliona funti za transfere. List navodi da su o tim uslovima Mendes, Murinjo i predsednik Valensije Piter Lim razgovarali prošlog meseca u Singapuru. Izvor: B92

 

:: Više vesti iz medija ::