Miljan Miljanić

Miljan Miljanić
Nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, selektor nacionalnog tima, fudbaler Crvene zvezde i nekadašnji trener Reala i Valensije, Miljan Miljanić preminuo je danas 13. januara 2012. godine u 82. godini, posle duge i teške bolesti. Evo šta je ostavio iza sebe..

Miljanić je rođen 4. maja 1930. godine u Bitolju u familiji koja je poreklom iz Banjana kod Nikšića u Crnoj Gori.
 

Miljanić je kao trener Crvene zvezde osvojio deset trofeja i upravo se njegov dolazak na mesto trenera smatra ključnim u istoriji našeg najtrofejnijeg kluba. Na "Marakani" je ostao osam sezona i klub koji je do tada bio u senci Partizana doveo do samog vrha evropskog fudbala.

 

On je napravio revolucionarni zaokret da se Zvezda osloni na svoje snage i već u prvoj sezoni izvršio je potpunu smenu generacija i osvojio peto mesto, isto kao i sezonu ranije.


Posle toga usledili su brojni uspesi, pobede i trofeji generacije koju je selektirao, a na čijem čelu je bio legendarni Dragan Džajić.

 

Potom je prešao u Real Madrid sa kojim je osvojio duplu krunu u Španiji, a zatim je trenirao i Valensiju. Jugoslovensku reprezentaciju je kao selektor vodio na dva šampionata sveta, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine.

 

Miljanić je bio i teoretičar fudbala, a Svetska fudbalska federacija (FIFA) odlikovala ga je ordenom za zasluge za razvoj fudbala. Engleski magazin Vorld Soker je pre dve godine nekadašnjeg selektora Jugoslavije uvrstio među 50 najuticajnih trenera u prethodnih pola veka. 

 

Miljanić se tada našao u elitnom društvu uz Alfa Remzija, Franca Bekenbauera, Enca Bearcota, Marija Zagala, Johana Krojfa, Luisa Cezara Menotija, Boba Pejslija, Đovanija Trapatonija, Aleksa Fergusona, Helmuta Šena, Valerija Lobanovskog, Rinusa Mihalsa i ostalih svetskih trenerskih veličina. 

 

Funkciju predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije obavljao je punih 20 godina, pre nego što se penzionisao 2001. godine. Zbog izuzetnih zasluga za razvoj fudbala u zemlji iste godine proglašen je za doživotnog počasnog predsednika Fudbalskog saveza naše zemlje.

 

Autor je nekoliko knjiga, a takođe je odlikovan je ordenom za hrabrost, ordenom Nemanje drugog reda
 

Komentari (0)

Dodaj komentar

IZ MEDIJA

Klop: Neće to biti borba moje stare i nove ljubavi

31. 03. 2016.

Menadžer Liverpula Jirgen Klop rekao je da je više zabirnut zbog pretnje koju će Borusija iz Dortmunda napraviti na terenu, nego svojih emocija. Klop je sedam godina bio na klupi kluba iz Dortmunda i zaslužan je za neke od najvećih uspeha Borusije, pa se očekuje da će povratak na „Vestfalen“. Izvor: B92

 

Turski fudbaler pozitivan na doping testu

31. 03. 2016.

Fudbaler Fenerbahčea Gokan Gonul bio je pozitivan na doping testu, objavili su turski mediji. Turski fudbaler je zabranjenu supstancu dobio upravo zbog te povrede, pošto se navodi da je pre same utakmice dobio injekciju protiv bolova u čijem je ona sastavu bila. Izvor: B92

 

Agent: Baloteliju je potreban prekidač

31. 03. 2016.

Napadaču Milana Mariju Baloteliju potreban je prekidač da bi se vratio sa osmehom na teren, tvrdi njegov agent Mino Rajola. Italijanski fudbaler je od početka sezone na pozajmici u redovima ’Rosonera’ iz Liverpula, a milanski klub ima šansu da otkupi njegov ugovor, ali se čini da će od toga odustati. Izvor: B92

 

Murinjo u Valensiji za 15 miliona godišnje?

31. 03. 2016.

Žoze Murinjo na korak je od prelaska u Valensiju, preneli su britanski mediji. Prema ugovoru, Portugalac bi primao godišnju platu od 15 miliona funti i imao bi 100 miliona funti za transfere. List navodi da su o tim uslovima Mendes, Murinjo i predsednik Valensije Piter Lim razgovarali prošlog meseca u Singapuru. Izvor: B92

 

:: Više vesti iz medija ::