Stranci u Srbiji istorijat - Roberto Karlos igrao za Spartak

Stranci u Srbiji istorijat - Roberto Karlos igrao za Spartak
Praksu dovođenja stranih igrača prva je započela Vojvodina koja je još dvadesetih godina prošloga veka imala čak trojicu Čeha u svojim redovima. U posleratnoj Jugoslaviji ova praksa je u periodu od nekoliko decenija naglo utihnula da bi osamdesetih godina ponovo bila nastavljena.

Zbog velikog prijateljstva sa Slavijom iz Praga i međusobne saradnje između ova dva kluba, dvadesetih godina prošloga veka za Vojvodinu su nastupali Česi. Čapek, Petrovicki i Mahek. U tadašnjoj ligi u redovima BSK Beograda mogli su naći jedan Francuz (doduše srpskog porekla) i dva Mađara koji su u to vreme u svetu fudbala imali status  poput danas Brazilaca.

Posle drugog svetskog rata praksa dovođenja stranih igrača utihnula je neko vreme, da bi krajem šezdesetih godina fudbalska javnost u tadašnjoj Jugoslaviji bila iznenađena kada je za Fk Bor potpisao defanzivac AEK-a Apostolidis.

Prvi tamnoputi fudbaler koji je zaigrao na ovim prostorima bio je Anselm Delika koji je početkom osamdesetih godina potpisao za Vojvodinu. Straiji Novosađani se i dan danas sećaju legendarnog "Žike Delike" koji je za Vojvodinu nastupao pune tri sezone.

Nekoliko godina kasnije Partizan je doveo u svoje redove prve igrače sa azijskog kontinetna na ove prostore. Reč je o dvojici Kineza Điji i Liji o koji su veoma brzo postali glavna tema slogana navijača Partizana.

Početkom devedesetih godina subotički Spartak je prvi na ove prostore doveo Brazilce. Od trojce brazilskih fudbalera koji su u to vreme pojačali redove Spartaka jedan je bio imenjak i prezimenjak kasnije čuvenog Roberta Karlosa. Rat i sankcije nakratko su zatvorili vrata stranim fudbalerima, mada je bilo sporadičnih slučajeva da po koji igrač iz okolinih zemlja potpiše za neki klub, ali se praksa dovođenja igrača u znatno intenzivnijom meri vratila sredinom devedesetih godina i traje do danas.

Trenutno se ne zna tačan broj stranih fudbalera koji nastupaju u Srbiji ali je činjenica da ih danas u srpskom fudbalu ima više nego ikad. Tako imamo primere da vidimo tamnopute igrače koji nastupaju za seoske klubove ili Brazilce u redovima timova sa periferije Beograda. Pre dve godine u Srbiji su registrovana čak i dva igrača iz Severne Koreje zemlje koja je kroz istoriju izvela najmanje fudbalera.
 

Komentari (0)

Dodaj komentar

IZ MEDIJA

Klop: Neće to biti borba moje stare i nove ljubavi

31. 03. 2016.

Menadžer Liverpula Jirgen Klop rekao je da je više zabirnut zbog pretnje koju će Borusija iz Dortmunda napraviti na terenu, nego svojih emocija. Klop je sedam godina bio na klupi kluba iz Dortmunda i zaslužan je za neke od najvećih uspeha Borusije, pa se očekuje da će povratak na „Vestfalen“. Izvor: B92

 

Turski fudbaler pozitivan na doping testu

31. 03. 2016.

Fudbaler Fenerbahčea Gokan Gonul bio je pozitivan na doping testu, objavili su turski mediji. Turski fudbaler je zabranjenu supstancu dobio upravo zbog te povrede, pošto se navodi da je pre same utakmice dobio injekciju protiv bolova u čijem je ona sastavu bila. Izvor: B92

 

Agent: Baloteliju je potreban prekidač

31. 03. 2016.

Napadaču Milana Mariju Baloteliju potreban je prekidač da bi se vratio sa osmehom na teren, tvrdi njegov agent Mino Rajola. Italijanski fudbaler je od početka sezone na pozajmici u redovima ’Rosonera’ iz Liverpula, a milanski klub ima šansu da otkupi njegov ugovor, ali se čini da će od toga odustati. Izvor: B92

 

Murinjo u Valensiji za 15 miliona godišnje?

31. 03. 2016.

Žoze Murinjo na korak je od prelaska u Valensiju, preneli su britanski mediji. Prema ugovoru, Portugalac bi primao godišnju platu od 15 miliona funti i imao bi 100 miliona funti za transfere. List navodi da su o tim uslovima Mendes, Murinjo i predsednik Valensije Piter Lim razgovarali prošlog meseca u Singapuru. Izvor: B92

 

:: Više vesti iz medija ::